010- 22 64 66 5 Bert: 06 18311151 Loes.arends@hetnet.nl

Wat is Hatha yoga?

Hatha yoga is een tak van yoga die bestaat uit lichaamsoefeningen om beheersing te verkrijgen over de geest en vooral over het lichaam. Yoga is een middel om te onthaasten en stress te verminderen. Spierspanning (stress) kan ontstaan op plaatsen in je lichaam waar je niet altijd adequaat beweegt, ook niet tijdens activiteiten zoals lopen, fietsen en sporten. Het lichaam blijft daar dan tóch stijf. Door de spanning op deze plaatsen los te laten wordt het lichaam weer soepel.

De yogaoefeningen hebben daarnaast een gunstig effect op het zenuwstelsel, de klieren en belangrijke organen. Ze bevorderen de gezondheid en het geestelijk welbevinden. Critical alignment yoga is ook hatha yoga: kritisch je bewegingen verbinden.

Wat is Critical Alignment yoga – CAY – ?

In deze vorm van hatha yoga gebruiken we hulpmiddelen, zoals stripjes, rolletjes en boogjes om het vinden van ontspanning te vergemakkelijken. Het is namelijk niet eenvoudig om de diepere spierspanning los te laten, maar het is wel van grote waarde bij het voorkomen en oplossen van veel lichamelijke en psychische klachten. De oefeningen van Critical Alignment yoga – CAY- werken op de houdingsspieren en dringen diep door. In deze vorm van yoga staat het op een juiste manier verbinden van lichaamsdelen en ledematen centraal. De bovenrug kan zo weer recht en beweeglijk worden en de heupen worden weer vrij.

Passieve oefeningen: liggen op het stripje en het boogje, waarbij tegelijkertijd veel aandacht wordt gegeven aan de vrije ademhaling en de vrije beweging van de ribben.

De oefeningen dienen echter niet alleen om je fit te voelen, maar zijn ook een manier om jezelf via het lichaam te ervaren. Tijdens de lichaamsoefeningen zoek je steeds de confrontatie met jezelf. Zo leer je om je gedrag te observeren. Dat is leerzaam, want je weet, dit gedrag vertoon ik ook buiten de yogales als ik met stress in aanraking kom: vlucht ik, vecht ik, of bevries ik? Wat is mijn instinctieve patroon? Door yoga maak je dit onbewuste proces bewust, zodat je je gedrag kunt veranderen als je dat wilt.

De rustige maar pittige oefeningen, uitgaande van ontspanning, beweging, kracht en coördinatie, gaan vergezeld met de nodige ademaanwijzingen. Ze vinden plaats in een meditatieve sfeer en worden gevolgd door een weldadige ontspanning. Ook mannen zullen merken dat ze soepeler en sterker worden. Iedereen kan aan yoga doen om zijn eigen soepelheid en kracht verder te  ontwikkelen! Zie ook www.criticalalignment.com voor meer informatie over deze vorm van yoga.

Onze kleinzoon die de zonnegroet voordoet  laughing